D-vitamin, a „naphormon”

Mi az a D-vitamin?

A D-vitamin valójában nem csak vitamin, hanem hormonszerű aktív anyag, amelyet szervezetünk képes a bőrszövetekben koleszterin és a nap energiájának hatására nagy mennyiségben előállítani. Ha szervezetünk elegendő napfényhez jut, akkor a szükséges D-vitamin-mennyiség több mint 90%-át elő tudjuk állítani saját magunk. Hazánkban azonban rövid ideig süt a nap olyan szögben, és olyan sokáig, amelynek hatására megfelelő mértékű D-vitamin termelődhetne szervezetünkben. A nyáron szerzett D-vitamin-készletünket kb. 2-3 hét alatt „feléljük”, októberre már szükség van a pótlásra.

D-vitamin-hiányban szenvedünk

A szervezet D-vitamin-szintjére irányuló legújabb magyarországi kutatások eredményei még az orvosokat is meglepték. A kutatás szerint a magyar lakosság 95%-a a tél végére D-vitamin-hiányos állapotba kerül. Az orvosok egyetértenek abban, hogy az őszi-téli időszakban mindenképpen szükség van a D-vitamin pótlására.
A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele számos betegség megelőzésében játszik szerepet. Tanulmányok és kísérletek igazolják, hogy a D-vitamin csökkenti a csontritkulás (osteoporosis) és az elesések következtében előforduló törések, diabétesz, daganatok, multiplex szklerózis, asztma, allergiák, fertőzések, autoimmun betegségek kockázatát. Fontos megjegyezni, hogy a D-vitaminnak elsősorban megelőző szerepe van – a kutatások szerint. A legjobban hasznosuló D-vitamin forma a D3-vitamin, a kolekalciferol, amelyet csak állati eredetű táplálék tartalmaz.
A D3-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, az egészséges csontozat és a normál fogazat fenntartásához.
A D-vitamin a sejtfejlődésben kiemelkedő szerepet játszik, ezért a kisgyermekek esetében különösen fontos a pótlása.
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!